ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ – ΚΡΕΑΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

(4 μερίδες -280 kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • ½ κιλό άπαχο κοτόπουλο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 4 μανιτάρια
  • 1 φλιτζάνι καφέ κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι,πιπέρι,σκόρδο (1 σκελίδα)

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κοτόπουλο με το σκόρδο. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Προσθέτετε το αλεύρι στη σάλτσα και τα αφήνετε μέχρι να πήξει. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Συνδυάζεται με πιλάφι και σάλτσα ανάμεικτη.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

(2 μερίδες – 250 kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • 2 στήθη κοτόπουλο
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 2 μέτριες πατάτες
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού αρακά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Λεμόνι, αλάτι

Εκτέλεση

Προετοιμάζετε το κοτόπουλο βράζοντας το για 20’. Σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις πατάτες και τον αρακά με λίγο νερό. Προσθέτετε το κοτόπουλο και 1 φλιτζάνι από το ζωμό για να βράσουν όλα μαζι. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε το φαγητό στο γκρίλ για 5’. Στο τέλος ρίχνετε το λεμόνι και το ελαιόλαδο Συνδυάζεται με πράσινη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί (40 gr).

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

(1 μερίδα – 270 kcal/ μερίδα)

Υλικά 

  • 1 στήθος κοτόπουλο
  • 1 κουταλάκι κρεμμύδι τριμμένο
  • (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα,
  • Μαιντανό
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλάκια γλυκού λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζετε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι σε σκεύος και το βράζετε για 15’ με ½ ποτηράκι νερό. Προσθέτετε τη μουστάρδα διαλυμένη με το λάδι και συνεχίζετε το βράσιμο. Στο τέλος ρίχνετε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και το λεμόνι. Συνδυάζετε με πράσινη σαλάτα και 1 φέτα ψωμι (40 gr).

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

(4 μερίδες – 190kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • ½ κιλό άπαχο κοτόπουλο
  • Αρκετό σέλινο
  • 150g μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 5 κουταλιές σούπας ντοματάκια
  • Αποφλοιωμένα (προαιρετικά)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός
  • Αλάτι – πιπέρι
  • ½ κουταλάκι γλυκού κορν –φλάουρ

Εκτέλεση

Σοτάρετε ελαφρά το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί. Για να δέσει η σάλτσα, στο τέλος διαλύετε το κορν-φλάουρ σε νερό λίγο κρύο και το προσθέτετε στο φαγητό. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι τσαγιού πουρέ πατάτας ή πιλάφι και πράσινη σαλάτα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

(2 μερίδες – 300kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • 2 σνίτσελ κοτόπουλο
  • ή γαλοπούλα
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • Με λεμόνι
  • Αλάτι , πιπέρι, ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Έχετε μαρινάρει το κοτόπουλο στο χυμό για ½ ώρα. Προθερμαίνετε ένα αντικολλητικό σκεύος. ρίχνετε τα κομμάτια στο σκεύος και τα γυρίζετε συνεχώς, προσέχοντας να μη κολλήσουν. Ρίχνετε, αν χρειασθεί λίγο χυμό ακόμη και αφήνετε να ψηθεί. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι τσαγιού πιλάφι και πράσινη σαλάτα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

(4 μερίδες – 250 kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • 4 στήθη κοτόπουλο
  • 3 πράσινες πιπεριές
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 καρότο
  • 1 μικρή ώριμη ντομάτα
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό

Εκτέλεση

Μαρινάρετε το κοτόπουλο με το κρασί και τα αφήνετε 2-3 ώρες στο ψυγείο. Ετοιμάζετε μία σάλτσα με την πιπεριά, την ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 C. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι τσαγιού πιλάφι και πράσινη σαλάτα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

(4 μερίδες – 360 kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • Υλικά
  • 4 μερίδες κοτόπουλο
  • 6 τρυφερά φύλλα μαρουλιού
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο
  • Σέλινο, μαϊντανός, άνηθος
  • 1 κουταλάκι γλυκού κορν- φλάουρ
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε σκεύος χωρίς λάδι, μα λίγο νερό, ωσότου βράσει. ψιλοκόβετε τα χορταρικά. Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το σκεύος και προσθέτετε όλα τα χορταρικά στο ζωμό. Αφήνετε να βράσουν για 20’. Βάζετε και το κοτόπουλο να βράσει άλλα 10΄με τα χορταρικά Στραγγίζετε το ζωμό του φαγητού. Σε άλλο σκεύος ετοιμάζετε λαδολέμονο, όπου προσθέτετε το κορν-φλάουρ και λίγο από το ζωμό του φαγητό. Περιχύνετε με τη σάλτσα. Συνδυάζεται Με 1 φλυτζάνι τσαγιού πιλάφι και πράσινη σαλάτα.

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΨΗΤΟ

(4 μερίδες – 320 kcal/μερίδα)

Υλικά 

  • ½ κιλό μοσχάρι ή κόντρα
  • Φιλέτο ( άπαχο)
  • 80 mlκόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 2 κουταλιές σούπας
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού
  • Μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά. Περιχύστε το κρέας με τη σάλτσα. Σκεπάστε το και αφήστε το στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον. Ετοιμάστε το γκρίλ. Ψήστε το κρέας για ½ ώρα στους 180 C. Κόψτε το σε λεπτές φέτες , εγκάρσια στις ίνες. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι τσαγιού πιλάφι και πράσινη σαλάτα.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ (ΦΡΙΚΑΣΕ)

(200g/μερίδα-380kcal/μερίδα)

Υλικά

  • ½ κιλό άπαχο μοσχάρι
  • 5 μεγάλα φύλλα μαρουλιού
  • 2 πράσα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 κουταλάκι γλυκού
  • Τριμμένος μαϊντανός
  • 1 κουταλάκι άνηθος τριμμένος
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα χορταρικά. Κόβετε το κρέας. Βράζετε τα χορταρικά. Βάζετε το κρέας και τα χορταρικά σε σκεύος σε μέτρια φωτιά για να βράσουν. Στο τέλος του βρασμού ρίχνετε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Στραγγίζετε το ζωμό του φαγητού σε άλλο σκεύος και προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ ώστε να πήξει η σάλτσα. Ρίχνετε αρκετό λεμόνι.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΨΗΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

(4 μερίδες – 350kcal/μερίδα)

Υλικά

  • ½ κιλό άπαχο μοσχάρι
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές σούπας λεμόνι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σε λίγο νερό και το αφήνετε να πάρει μία βράση. Σε φαρδύ σκεύος βάζετε το κρέας με το κρασί, το κρεμμύδι και όλα τα υλικά. Το κρέας πρέπει να σιγοβράσει τουλάχιστον για μία ώρα, αφού το παρακολουθείτε μήπως Χρειάζεται νερό. Στο τέλος προσθέτετε το λάδι και 2 κουταλιές σούπας λεμόνι. Συνδυάζεται με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

(4 μερίδες- 360 kcal/μερίδα)

Υλικά

  • 4 μερίδες κοτόπουλο
  • 6 τρυφερά φύλλα μαρουλιού
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο
  • Σέλινο, μαϊντανός, άνηθος
  • 1 κουταλάκι γλυκού κορν-φλάουρ
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε σκεύος χωρίς λάδι, με λίγο νερό, ωσότου βράσει. Ψιλοκόβετε τα χορταρικά. Αφαιρείτε το κοτόπουλο από το σκεύος και προσθέτετε όλα τα χορταρικά στο ζωμό. Αφήνετε να βράσουν για 20΄. Βάζετεκαι το κοτόπουλο να βράσει άλλα 10΄ με τα χορταρικά. Στραγγίζετε το ζωμό του φαγητού. Σε άλλο σκεύος ετοιμάζετε λαδολέμονο, όπου προσθέτετε το κορν-φλάουρ και λίγο από το ζωμο Του φαγητού. Περιχύνετε με τη σάλτσα. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι τσαγιού πιλάφι και πράσινη Σαλάτα.

ΣΟΥΒΛΑΚΙ

(4 μερίδες - 220kcal/μερίδα)

Υλικά

  • 4 κομμάτια άπαχο μοσχάρι
  • 3 κομμάτια κοτόπουλο
  • 2κομμάτια χοιρινό άπαχο
  • Όλα τα κρέατα κομμένα σε
  • Κύβους 5 *5 cm
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • ½ κρεμμύδι ροδέλες
  • Μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
  • 1 πορτοκάλι (χυμός)
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 1 μικρή ντομάτα

Εκτέλεση

Μαρινάρετε τα κομμάτια κρέατος σε χυμό από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι για 1 ώρα τουλάχιστον. Περνάτε εναλλάξ τα κομμάτια κρέατος, το κρεμμύδι, την πιπεριά σε ξύλο για σουβλάκι. Ψήνετε σε γκριλ. Κόβετε μία ντομάτα σε πολύ μικρούς κύβους και περιχύνετε το σουβλάκι με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνδυάζετε με πράσινη ανάμεικτη σαλάτα.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

(4 μερίδες – 220kcal/μερίδα)

Υλικά

  • ½ κιλό άπαχο μοσχάρι
  • 4 πιπεριές χρωματιστές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα μανιτάρια
  • ½ κουταλάκι γλυκού
  • Μουστάρδα
  • 1 φλιτζάνι καφέ λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε το κρέας σε κύβους. Σοτάρετε με το κρεμμύδι, προσθέτετε τις πιπεριές κομμένες σε φέτες και αφήνετε να βράσουν. Προσθέτετε τη μουστάρδα, πιπέρι και αλάτι και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι καφέ λευκό. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία 150 C για 1 ώρα περίπου. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι πιλάφι και πράσινη σαλάτα.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

(100g μερίδα κρέας - 420kcal/μερίδα)

Υλικά

  • ½ κιλό άπαχο μοσχάρι
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 4 κουταλιές σούπας ντομάτα
  • Ψιλοκομμένη (προαιρετική)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβετε σε μικρά κομμάτια το κρέας και το σοτάρετε με λίγο νερό (όχι λάδι) μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι . Πλένετε και καθαρίζετε τα κολοκυθάκια. Τα σοτάρετε σε αντικολλητικό σκεύος (χωρίς λάδι). Ρίχνετε τα κολοκυθάκια στο κρέας , τη ντομάτα και το μαϊντανό. Προσθέτετε νερό για να σκεπασθούν. Αφήνετε το φαγητο να βράσει για 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Αντί για ντομάτα μπορείτε να ρίξετε αρκετό λεμόνι Συνδυάζεται με πράσινη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί (40-45 g).

ΦΙΛΕΤΟ ΣΧΑΡΑΣ

(4 μερίδες (130g)- 350kcal/μερίδα)

Υλικά

  • Υλικά
  • ½ κιλό φιλέτο μοσχάρι
  • 3 πιπεριές
  • ½ κιλό κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές σούπας
  • Ελαιόλαδο
  • 2 μικρές ντομάτες

Εκτέλεση

Σοτάρετε ελαφρά τα χορταρικά με νερό και λάδι. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο τα φετάκια ντομάτας. Ψήνετε τα φιλετάκια στη σχάρα σε δυνατό φούρνο (200 C) και γαρνίρετε με τα χορταρικά και τις ντομάτες. Συνδυάζεται με 1 φλιτζάνι πιλάφι και σαλάτα πράσινη.

ΜΠΙΦΤΕΚΙ

(4 μερίδες (150g)/250kcal/μερίδα)

Υλικά

  • ½ κιλό άπαχο κιμάς
  • (μοσχάρι ή κοτόπουλο
  • ή γαλοπούλα)
  • 4 κουταλιές σούπας
  • Φρυγανιά τριμμένη
  • 1 μικρή ώριμη ντομάτα
  • Ρίγανη, αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι

Εκτέλεση

Βάζετε τον κιμά σε σκεύος. Τρίβετε τη ντομάτα και ρίχνετε όλα τα υλικά. Ζυμώνετε όλα μαζί και πλάθετε τα μπιφτέκια. Συνδυάζεται με πιλάφι ή πατάτα ψητή ή βραστή και πράσινη σαλάτα.

ΣΝΙΤΣΕΛ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

(4 μερίδες/100g- 320kcal/μερίδα)

Υλικά

  •  4 σνίτσελ (κοτόπουλο
  • Χοιρινό, μοσχάρι ή
  • Γαλοπούλα
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές σούπας νερό

Εκτέλεση

 Προθερμαίνετε ένα σκεύος αντικολλητικό και τοποθετείτε το κρέας για 5΄,ενώ το γυρίζετε μερικές φορές ωσότου να ψηθεί. Αν χρειασθεί προσθέτετε1-2 κουταλιές νερό και λεμόνι. Συνδυάζεται με πράσινη σαλάτα και πιλάφι ή πατάτα ψητή ή βραστή

ΣΝΙΤΣΕΛ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

(2 μερίδες (150g)/350kcal/μερίδα)

Υλικά

  • 2 σνίτσελ(γαλοπούλα
  • Κοτόπουλο ή χοιρινό)
  • 4 κουταλιές σούπας
  • Τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κουταλάκι άνηθο
  • Με μαϊντανό
  • 1 κουταλιά σούπας
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τα σνίτσελ. Τα πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Προθερμαίνετε το φούρνο. Τοποθετείτε τα σνίτσελ σε πυρέξ με ελάχιστο λάδι. Ψήνετε στο φούρνο για 20΄στους 200 C. Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα και 1 φλιτζάνι πιλάφι ή πατάτα ψητή ή βραστή.