ΣΑΛΤΣΕΣ

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

(2 κουταλιές σούπας/ μερίδα-60kcal/2 κουταλιές σούπας)

Υλικά

1 μικρό κολοκυθάκι

1 καρότο

  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 1 πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Σκόρδο (προαιρετικά)
  • Βασιλικός, μαϊντανός

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε σε κύβους όλα τα λαχανικά. Τα αναβράζετε για 10΄. Τα στραγγίζετε. Σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με 1 κουταλιά λάδι. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τα λαχανικά, τα μυρωδικά και την ντομάτα. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και αλάτι- πιπέρι. Αφήνετε να βράσει χαμηλή ένταση μέχρι να τελειώσουν τα υγρά. Συνοδεύει όλα τα ζυμαρικά ή το ρύζι.

ΑΠΛΗ ΣΑΛΤΣΑ

(2 κουταλιές σούπας/ μερίδα- 60kcal/2 κουταλιές)

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 τριμμένο καρότο
  • 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι, βασιλικός
  • 1/5 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά σούπας Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρεμμύδι χωρίς λάδι και προσθέτετε λίγο νερό. ψιλοκόβετε τα χορταρικά και τη ντομάτα. Αφήνετε όλα μαζί να σιγοβράσουν για 10΄, Προσθέτοντας λίγο νερό εφόσον χρειάζεται. Στο τέλος ρίχνετε το λάδι. Συνοδεύει όλα τα ζυμαρικά ή το ρύζι.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

(3 κουταλιές σούπας / μερίδα-50kcal)

Υλικά

  • 1 στρογγυλή μελιτζάνα Κομμένη σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 3 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τη μελιτζάνα χωρίς λάδι σε αντικολλητικό σκεύος. Ρίχνετε τη ντομάτα, το μαϊντανό και τα άλλα υλικά, και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει. Στο τέλος ρίχνετε το ελαιόλαδο. Συνοδεύει όλα τα ζυμαρικά ή το ρύζι.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

(1 κουταλιά σούπας /μερίδα-50kcal)

Υλικά

  • 1 κονσέρβα μανιτάρια ή 5 μανιτάρια φρέσκα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 πιπεριά σε ροδέλες
  • 1 ώριμη ντομάτα Τριμμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς νερό. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τη ντομάτα. Αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 7 λεπτά και στο τέλος ρίχνετε αλάτι- πιπέρι, φρέσκο άνηθο και το λάδι. Συνοδεύει όλα τα ζυμαρικά ή το ρύζι.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

(1 κουταλιά σούπας 50kcal)

Υλικά

  • 1 κουταλιά σούπας Μουστάρδα
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 2 κουταλιές σούπας Ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι

Εκτέλεση

Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά σε γυάλινο βαζάκι. Χρησιμοποιείτε 1 έως 2 κουταλιές σούπας για τη σάλτσα.

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

(1 κουταλιά σούπας 50kcal)

Υλικά

  • 1 μικρό γιαούρτι (2%) 120g
  • 1 κουταλιά σούπας Μηλόξιδο
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί. Χρησιμοποιείτε για τη σάλτσα 1 κουταλιά της σούπας. Διατηρείτε στο ψυγείο σε γυάλινο βάζο για 3-4 ημέρες.

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΙΓΜΑ

(1 κουταλιά του γλυκού 45 kcal)

Υλικά

  • 100 g μαργαρίνη μαλακή
  • 50ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανακατεύετε πολύ καλά τη μαργαρίνη με το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν εντελώς. Θα γίνει ένα μαλακό μείγμα πλούσιο σε ω-3 Λιπαρά οξέα. Βάλτε το σε γυάλινο βαζάκι και διατηρήστε το στο Ψυγείο. Μπορείτε να αναμείξετε άνηθο, σκόρδο, ρίγανη, λιωμένη ελιά Ή λιαστή ντομάτα.