Συμβουλές για την Δυσκοιλιότητα

Πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει είναι να αρχίσει να καταναλώνει καθημερινά περισσότερες φυτικές ίνες με τη διατροφή του. 

Δίαιτα

  • Η διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες είναι αφάνταστα σημαντική. Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών την ημέρα είναι 20 με 30 γραμμάρια. Αρκετά σκευάσματα δημητριακών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλή πηγή ινών για τον οργανισμό και εύκολα καταναλώσιμη.
  • Πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλες τροφές όπως θα δείτε παρακάτω, μπορούν επίσης να αποφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αποφυγή ή και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας:
  • 3 φρούτα δικής σας προτίμησης την ημέρα και κυρίως τα παρακάτω: εσπεριδοειδή, μήλα, σύκα, χουρμάδες, σταφύλια, πορτοκάλια, σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα με τον φλοιό τους και χυμούς αυτών, καλαμπόκι
  • 3 μερίδες λαχανικών την ημέρα: λάχανα, καλαμπόκι, σέλινο, σπανάκι, παντζάρια, μαρούλι και μίγματα λαχανικών
  • Ψωμί από πιτυρούχο σιτάλευρο, σίκαλη, πιτυρούχα κράκερς
  • Διάφοροι ξηροί καρποί, μαρμελάδες και σούπες
  • Η καφεΐνη και τα οινοπνευματώδη ποτά, μπορούν επίσης να έχουν διεγερτική επίδραση στο έντερο

Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να κάνουν τα κόπρανα μαλακά και πιο υδαρή, και συμβάλουν στη μεγαλύτερη κινητικότητα του εντέρου. Η σύσταση για την καθημερινή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε είναι 25-35 γραμμάρια, αλλά η πράξη και τα στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει πολύ λιγότερο.

Έτσι είναι απαραίτητο, στα πλαίσια του προγράμματος αδυνατίσματος που ακολουθεί να αυξήσει τις φυτικές ίνες του καθημερινού του διαιτολογίου. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Από τα φρούτα, κάποια που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του εντέρου είναι το πορτοκάλι, το μήλο, το αχλάδι, το ροδάκινο με τη φλούδα, η μπανάνα, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες.

Από τα λαχανικά, οι μπάμιες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, τα καρότα, το λάχανο, χόρτα όπως τα ραδίκια και το σπανάκι, μπορούν πέρα από τον όγκο και τον κορεσμό που δίνουν, να δώσουν λύση και στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, το μαύρο ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα δημητριακά πρωινού με πίτουρο σιταριού ή βρώμης (κουάκερ), το καλαμπόκι και ο αρακάς, και τέλος οι πατάτες με τη φλούδα και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) θα ανεβάσουν την καθημερινή πρόσληψη διαλυτών και αδιάλυτων ινών από τον οργανισμό.

Ταυτόχρονα με την κατανάλωση περισσοτέρων φυτικών ινών, είναι σημαντικό να αυξήσει την κατανάλωση υγρών, αφού κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού. Τα περισσότερα υγρά είναι πάγια συμβουλή σε προγράμματα απώλειας σωματικού βάρους και έτσι αυτή η σύσταση δεν θα είναι δύσκολο να ακολουθηθεί. Παράλληλα με το νερό, μπορεί να αυξήσουμε την πρόσληψη υγρών μέσα από τις σούπες, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, αλλά και τα φυτικά ροφήματα.

’λλες συμβουλές, που δεν έχουν όμως άμεση με τη διατροφή αλλά είναι σημαντικά για την καλυτέρευση της λειτουργίας του εντέρου είναι η αύξηση τη σωματική δραστηριότητας και η γενικότερη ψυχολογική ηρεμία του ατόμου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και για αυτό ακόμα και 20 - 30 λεπτά περπάτημα ή μέσης έντασης και διάρκειας άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην κινητικότητα του εντέρου, πέρα από την αύξηση των καύσεων που θα βοηθήσει το αδυνάτισμα. Η εμφάνιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας σε άτομα χωρίς προηγούμενο πρόβλημα ή η χειροτέρευση του σε όσα το αντιμετώπιζαν από πριν είναι συχνά φαινόμενα για την περίοδο εφαρμογής ενός προγράμματος αδυνατίσματος.

Έτσι, αν και τα άτομα κατά την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος καταναλώνουν περισσότερες ίνες μέσα από τις σαλάτες που έχουν καθημερινά στο πιάτο τους και περισσότερο νερό ταυτόχρονα καλούνται να μειώσουν την πρόσληψη του λίπους, που επίσης βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα το στρες και η "ψυχολογική" πίεση που ασκεί η μείωση του φαγητού και ο περιορισμός των διατροφικών επιλογών παίζει επίσης το δικό του ρόλο στην εμφάνιση η όξυνση του προβλήματος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως σε αυτή την περίπτωση, δε θα πρέπει το άτομο να χρησιμοποιήσει καθαρτικά σκευάσματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού ή άλλου ειδικού. Τα καθαρκτικά είναι φάρμακα που σίγουρα βοηθούν τις κενώσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα ισχυρά και πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν η διατροφή από μόνη της δε μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ώστε να μην αδρανήσει η φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου.