Παιδιά και διατροφή

Η παιδική παχυσαρκία είναι νόσος που μαστίζει όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Η Ελλάδα έρχεται 1η στην Ευρώπη και 2η στον κόσμο σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. 

Μόνο στο 1% των περιπτώσεων η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Για το υπόλοιπο 99% οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αποκλειστικά στις κακές διατροφικές συνήθειες. Το νέο μοντέλο διατροφής βασίζεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, λίπους και αλατιού και παραγκωνίζει εντελώς τα φρούτα, τα λαχανικά, τους χυμούς. Αυτό σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση της φυσικής δραστηριότητας έχει ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση του σωματικού βάρους.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως η συχνή τακτική γονέων, παππούδων και γιαγιάδων να θεωρούν το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή τιμωρίας είναι σημαντικός παράγοντας για την υιοθέτηση τελείως λανθασμένων διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία. Η ζάχαρη είναι ισχυρά εθιστική ουσία. Όταν επιβραβεύουμε την προσπάθεια του παιδιού με κάποιο γλυκό, εκκρίνεται στον οργανισμό η ουσία ντοπαμίνη που ωθεί τον εγκέφαλο να κάνει την ίδια συσχέτιση, όπως ακριβώς με το αλκοόλ, τη νικοτίνη και τα ναρκωτικά.

Οι συνέπειες της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι σοβαρές, τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχικές. Δυσχέρεια στην αναπνοή, αίσθημα κόπωσης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μυοσκελετικά προβλήματα, διαταραχή των ορμονών και του μεταβολισμού, διαβήτης, είναι μερικά από τα προβλήματα που δημιουργεί στον οργανισμό το ιδιαίτερα αυξημένο λίπος. Ιδιαίτερα οδυνηρές είναι οι ψυχικές συνέπειες στα παχύσαρκα παιδιά. Στο σχολείο αντιμετωπίζονται ρατσιστικά από τους συμμαθητές τους. Οι κοροϊδίες, τα σκληρά πειράγ- μ α τα, έχουν ως συνέπεια την απομόνωση και την αποχή από την παρέα, το παιχνίδι και γενικότερα από οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο. Πίεση, αυθαίρετες εξαντλητικές δίαιτες, αρνητική κριτική επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ασκείται έντονη ψυχική καταπίεση στο παχύσαρκο παιδί το οποίο αναζητά εκ νέου απόλαυση στο φαγητό. Ο παιδίατρος, ο διατροφολόγος, ακόμα και ο ψυχολόγος μπορούν να βοηθήσουν. Απαραίτητο είναι βέβαια να κατανοήσει το ίδιο το παιδί για ποιο λόγο πρέπει να χάσει βάρος, ώστε να υπάρχει η συναίνεση και η συνεργασία εκ μέρους του. Στην ουσία δεν πρόκειται για αδυνάτισμα, αλλά για μια προσπάθεια να γίνει ριζική αλλαγή του τρόπου σκέψης, του τρόπου ζωής και κυρίως του τρόπου διατροφής του παιδιού.

Φυσικά, όπως για όλες τις παθήσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη. Από την περίοδο της κυήσεως πρέπει η επίτοκος να είναι προσεκτική με το βάρος της, ενώ ο θηλασμός βοηθά πολύ στην πρόληψη της παχυσαρκίας, καθώς από το μητρικό γάλα απουσιάζει η ζάχαρη. Αλλά και γενικότερα φροντίζετε και ελέγχετε τη διατροφή των παιδιών δίνοντας πάντα το παράδειγμα μέσα από τις δικές σας συνήθειες. Καθιερώστε το πλούσιο πρωινό στη διατροφή σας, προγραμματίστε πέντε γεύματα μέσα στην ημέρα. Τα κυρίως γεύματα να είναι πλήρη και να περιέχουν θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων, ενώ τα σνακ να αποτελούνται από φρούτα, γαλακτοκομικά, μέλι, ταχίνι. Πίνετε άφθονο νερό και εντάξτε την ήπια άσκηση στην ζωή σας. Τέλος, ορίστε οι ίδιοι πόση ώρα θα περνούν τα παιδιά μπροστά στον υπολογιστή και στην τηλεόραση και μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και υγιούς τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία είναι αναγκαία, γιατί παχύσαρκο παιδί σημαίνει και παχύσαρκος ενήλικας.

Δημήτρης Λουλούδης
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης
www.louloudidiet.gr
Χρυσούπολη - 7ης Μεραρχίας 6, 2ος όροφος, τηλ. & fax: 25910.24393
Καβάλα: Αβέρωφ 2, 3ος όροφος, τηλ. 2510.831.745
email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.