Σωστός τρόπος διατροφής και απώλεια βάρους δεν σημαίνουν πείνα

Πολλές φορές μου αναφέρουν πελάτες ότι έρχονται στον διαιτολόγο για να κάνουν διατροφή και όχι δίαιτα, θεωρώντας ότι η διατροφή είναι κάτι το ισορροπημένο, ενώ η δίαιτα σημαίνει πείνα και γρήγορο αδυνάτισμα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή λανθασμένα έχει συνδυαστεί η λέξη ΔΙΑΙΤΑ με εξαντλητικά προγράμματα αδυνατίσματος, με δίαιτες διαφόρων διασημοτήτων, δίαιτες περιοδικών ή ατομικές προσπάθειες περικοπής ή ακόμη και ακραίας μείωσης του φαγητού .

Σωστός τρόπος διατροφής και απώλεια βάρους δεν σημαίνει πείνα, εξαντλητικές δίαιτες ούτε στέρηση που μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη ενέργειας, θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, που ουσιαστικά ο οργανισμός μας τα έχει ανάγκη. Επίσης δεν αρκεί μόνο να προσέχουμε τί τρώμε, αλλά και πώς, πόσο και κάθε πότε τρώμε.

Σωστός τρόπος διατροφής και απώλεια βάρους σημαίνει υγιεινή, ισορροπημένη και μόνιμη αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς.

Επομένως γίνεται εύκολα κατανοητό, πως η σωστή σχεδίαση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής, απαιτεί τη λήψη ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού, την εκτίμηση αιματολογικών εξετάσεων, καθώς επίσης και μια σειρά από σωματομετρικά δεδομένα και διαιτολογικές μετρήσεις.Το βάρος από μόνο του δεν δίνει απαραίτητα μια καθαρή ένδειξη καλής υγείας ή απεικόνιση της προόδου, όταν κάνουμε δίαιτα ή ασκούμαστε συχνά.

Για τον υπολογισμό της σωματικής σύστασης αλλά και του σωματικού τύπου χρησιμοποιούνται οι σωματομετρήσεις. Μια σειρά από μετρήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν, ώστε ο διαιτολόγος να μπορέσει να σχεδιάσει το ατομικό σας πρόγραμμα διατροφής, μπορεί να είναι η ζύγιση, η υψομέτρηση, η λήψη περιμέτρων σώματος (κεφαλή, λαιμός, στήθος, μέση, κοιλιακή χώρα, γοφοί, μηρός), η λιπομέτρηση (ανάλυση σύστασης σώματος σε λίπος, μυική μάζα και υγρά), η μέτρηση αρτηριακής πίεσης και η μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού.

Συμπερασματικά, η ίδια δίαιτα δεν κάνει για όλους. Στην περίπτωση, λοιπόν, που θελήσουμε να ακολουθήσουμε ένα πλάνο διατροφής ή ακόμη και κάποιες συνεδρίες συμβουλευτικής διατροφής, καλό είναι να απευθυνθούμε σε πτυχιούχο Διατροφολόγο - Διαιτολόγο και να απαιτήσουμε να μας επιδείξει την άδεια λειτουργίας του.

Μην διστάσετε – είναι υποχρεωμένος να το κάνει και μάλιστα θα χαρεί που θα το ζητήσετε, εφόσον είναι νόμιμος και γνώστης του αντικειμένου του.

Λουλούδης Δημήτρης

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος